Kathedralen in Utrecht

In het kader van mijn ontdekkingstochten door Utrecht bezocht ik onlangs  twee kathedralen in Utrecht.   Nee, dit keer geen kathedralen ter ere van een Bisschop, maar  Kathedralen voor creatie,  expiriment en evenement.

De Werkspoor –  en Metaal Kathedraal

Als eerste toog ik naar de Werkspoorkathedraal aan de Tractieweg nr 41 op Het Cartesius Industrieterrein. Ik kende het gebouw wel , maar het had er altijd erg verlaten en gesloten uitgezien. Via internet kwam ik erachter  dat het gebouw tot voor kort in eigendom was van Kroymans,  de inmiddels failliete importeur van dure automobielen,  die tot voor kort nog te bewonderen waren  in  de luxe autosalon langs de A2 : “The wall”., maar inmiddels overgenomen door een ondernemer  die er nu het Cartesius Museum in heeft gevestigd of  gaat vestigen.

“Kern van het CARTESIUS MUSEUM is de uitvoering van ambities die worden ingebracht door conservatoren: mensen die – bij voorkeur verbonden aan een organisatie – vanuit hun kennisveld initiatieven of vraagstukken aandragen die in samenwerking met andere partijen uitgewerkt kunnen worden. ”  www.cartesiusmuseum.org

De WerkspoorKathedraal is een enorme hal.  Werkspoor bouwde hier vroeger treinen en andere grote constructies voor opdrachtgevers uit de hele wereld. ( Argentinië order ).  Hier  werkten heel veel mensen uit Zuilen dat toen nog een zelfstandige gemeente was.  Net als veel andere  industriële bedrijven ging het eind zeventiger jaren ten onder.

Dit keer staat de enorme roldeur open  en kan ik zo naar binnen. en Ik zie een prachtige staalconstructie met loopkranen en een prachtige glasgevel. Samen met de lichtstraten in het dak zorgt die voor een  prachtige lichtinval.  Het lijkt wel een echte kathedraal !

De hal is helemaal leeg.  Alleen buiten zitten een paar mensen te genieten van de laatste herfstzon.   Net als ik wegga  komt er een grote verhuisauto door de enorme deuren de hal inrijden.   Daar zal  de expositie 1boom inztten.

1boom is een project waarbij zo’n 75 vormgevers, kunstenaars en ambachtslieden objecten en producten laten zien, die gemaakt zijn uit het hout van één boom. Het is geïnspireerd op het engelse One tree project, dat in 1998 startte. De expositie reist door heel nederland en doet 6 en 7 december de werkspoorkathedraal aan.  www.1boom.nl

achterkant
metaal kathedraal de meern

Te voet gaat de reis van Vleuten, door het Maxima Park naar de Rijksstraatweg nº 20 in de Meern , alwaar de Metaal Kathedraal staat : een 19de eeuws kerkje in neogotische stijl gebouwd, dat later dienst deed als metaal bedrijf en nu was gekocht door theatermaakster Maureen Baas www.maureenbaas.com, die er een cultureel centrum gaat vestigen. Vandaar de naam ” Metaal Kathedraal : ” het culturele mekka van de Meern “.

Het staat geheel in de steigers. De komende tijd wordt het bouwkundig weer op orde gebracht en het dak , dat erg slecht was en lekte, vernieuwd. Ik word opgevangen door een aardige meneer die me een rondleiding geeft. Aan de achterzijde is nog een groot terrein waar ateliers moeten komen. Als de restauratie klaar is zullen de ruimtes gehuurd kunnen worden voor  het houden van allerlei aktiviteiten, zo is te lezen op de website. Het gaat daar hartstikke leuk worden.  http://metaalkathedraal.nl/

  1. De Dom werd wel als  kathedraal gebouwd, maar is dat sinds anno 1850  niet meer.