Zorgvraag stijgt snel: 55.000 mensen ontslagen

‘Weer massaontslag in de zorg: 55.000 banen in gevaar’ 15/06/14, 08:56  − bron: NOS

Ontslaggolf volgt na eerste bezuinigingen van 2,5 miljard euro

ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, verwacht dat er volgend jaar in totaal zo’n 55.000 mensen hun baan verliezen. De grote ontslaggolf zal plaatsvinden in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Volgens ActiZ zijn vanwege de bezuinigingen van 2,5 miljard euro de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen aangekondigd, maar de grote bulk moet nog komen.

‘Het gaat veelal om banen in de huishoudelijke zorg, maar ook andere banen. Als een verzorgingshuis gaat sluiten zijn ook de kok en de tuinman niet meer nodig, helaas,’ zo laat directeur Aad Koster van ActiZ weten aan de NOS.

Tot wel 100.000 banen

Vakbond Abvakabo FNV bestuurder Lilian Marijnissen zullen in werkelijkheid nog veel meer mensen hun werk verliezen, wel 100.000. ‘Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. Daar komen de vakbond of de media niet aan te pas, maar dat zijn wel allemaal mensen die nu hun baan verliezen.’

‘En als je bedenkt dat in de ouderenzorg veel ontslagen vallen, op de thuiszorg veertig procent wordt bezuinigd en in de gehandicaptenzorg zeker nog 20.000 ontslagen worden verwacht, dan zit je al gauw aan zo’n groot getal.’  Grote gevolgen

De bezuinigingen zullen niet zonder gevolgen zijn. ‘Het werk verdwijnt niet. Het is niet zoals bij de postbodes, dat we geen brieven meer schrijven. In de ouderenzorg komt er alleen maar werk bij, want we hebben alleen maar meer ouderen,’ legt Marijnissen uit.

Ook de werkgevers zouden liever geen mensen ontslaan. ‘We weten dat we over een aantal jaren die mensen weer nodig hebben, daarom proberen we mensen vast te houden. Maar als we geen inkomsten hebben kunnen we natuurlijk ook niet die mensen op de loonlijst laten staan,’ aldus Koster.