wandelen met Cassandra deel 5

bij de foto de boerderij van de eigenaar die bleef staan . Op de achtergrond de Merwede centrale

Onlangs kwamen we een artikel tegen over de Architect Riek Bakker, de ontwerper van Leidsche Rijn.  Zij was de aanleiding voor deze wandeling door oa het Maxima park en langs het ‘ Berlijn plein en de ‘Cinemac’

Voorheen, als we over de A2 reden en‘ The wall’ passeerden, vroegen we ons altijd af wat zich daarachter zou bevinden. Uit overleveringen wisten we dat daar de grootste Vinex wijk van het land werd gebouwd en dat wij daar verder niets te zoeken hadden. ‘The wall’ is een ‘geluidswal’ van wel een kilometer lang, uitgevoerd als winkelcentrum, compleet met een autosalon voor exlusieve automobielen en een bioscoop die er nooit kwam. In 2012 waren wij, gedreven door het lot, dan tóch beland in het oude dorpje Vleuten, dat  deel uitmaakt van Vleuten de Meern, wat niet slecht uitpakte achteraf.  Leidsche Rijn was ontworpen door Riek Bakker volgens de toen heersende opvattingen over stedebouw : ruim van opzet, veel licht, brede wegen, fiets en voetpaden en gescheiden functies van wonen en werken.  Ook de architectuur is een weerspiegeling van de tijdgeest zeg maar.  Uiteraard heeft iedere buurt een ‘levendig’ winkelcentrum en de nodige voorzieningen. Riek Bakker was bekend geworden door haar geslaagde aanpak van de Rotterdamse binnenstad met als hoogtepunt de Erasmusbrug van Ben van Berkel naar de ‘Kop van Zuid’, maar vooral vanwege de ‘Piek van Riek’, een 140 meter hoog gebouw dat de kroon op haar werk had moeten worden, maar dat vonden de Utrechters te gortig worden.

Gelukkig blijft ‘ The wall’ nog wel een tastbaar bewijs van haar werk.  De autosalons zijn  verdwenen en de leegstand is groot. De voorzijde, waar de bedrijven zijn gevestigd, ligt deels in het industrie gebied Terwijde en deels in open terrein. Aan de overzijde het mega grote ziekenhuis van St. Antonius.

Waarschijnlijk was toentertijd het autoluw maken van een stad nog geen gesprekspunt, want de winkels zijn feitelijk alleen bereikbaar met de auto die dan geparkeerd dient te worden in een van de inpandige parkeergarages. Ongetwijfeld zullen de parkeer inkomsten hebben deel uitgemaakt van het business model, maar nu is parkeren de eerste 2,5 uur gratis, ruim voldoende voor het naar binnen werken van een hamburger bij de Mc .Donnalds, waar de wall overgaat in het gebouw van Oracle en daarna de glazen diamant als beëindiging.

Wij gaan via het Maxima park, dat ongeveer 500 meter bij ons huis vandaan begint en helemaal doorloopt tot aan de Meern. Daar stond in de tijd van de Romeinen een ‘Castellum’, een legerplaats langs de ‘Limes’,die de meest Noordelijke grens van het Romeinse Rijk was. Op die plek is een soort van nieuw ‘Castellum’ verrezen waar de resten van een Romeins schip, dat bij de bouw van Leidsche Rijn werd opgegraven, worden tentoongesteld en waar nu festiviteiten worden georganiseerd. Vlakbij staat een replica van een Romeinse wachttoren, zoals die overal langs de Limes stonden, gebouwd door leerlingen van stichting de ‘Bouwloods’, dat daar vlakbij een werkplaats heeft , gedeeld met bierbrouwerij Maximus. Het Maxima park is nog een jong park, maar nu al erg mooi met oa een japanse tuin, bos, vijvers en houten bruggen. In het midden ongeveer is een uitspanning, gelegen aan een vijver met bootjes en aanpalend een prachtige speeltuin.

Dat de grootste Vinex locatie van het land hier was gebouwd, had vooral te maken met de demografische opbouw van de utrechtse bevolking . Utrecht heeft, als enige stad in het land, een bevolking van grotendeels jongeren/ studenten, die nu hun studie vaak willen blijven.  De kerncijfers van de Utrechtse monitor laten zien dat Utrecht in 2015  334.295 inwoners telt en 173.965 huishoudens. Opvallend is het hoge percentage alleenstaanden van 54 %

Daarvan zal een groot deel bestaan uit de groep ouderen die snel groeit. Volgens de cijfers steeg het aantal 65 plussers in de periode 2011 tot 2015 met 3281 personen.  In 2011ging de eerste lichting van de babyboomers met pensioen.

Veel mensen uit die groep willen kleiner gaan wonen, het liefst in een levensloop bestendige woning of appartement en in de directe omgeving van voorzieningen, maar wij weten dat dat voor velen van hen een onhaalbaar doel zal zijn. Enerzijds omdat er gewoonweg niet voldoende van gebouwd zullen gaan worden, studies tonen dat aan en anderzijds omdat 2) mensen daarvoor niet de middelen hebben en 3) dat velen van hen het vermogen,  dat in de woning zit niet (meer ) kunnen vrijmaken en daardoor ahw ‘gevangen ‘ zitten in hun eigen stenen.  Tegelijkertijd zijn bejaardentehuizen gesloten omdat die niet meer van deze tijd zouden zijn. ‘ ‘mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen’, zegt de overheid. Maar is dat wel zo .  In reactie op dit beleid zijn er veel mensen die,  samen met kennissen of vrienden in Collectief Particulier Opdracht-geverschap ( CPO) een woongebouw laten bouwen waar ze samen ouder kunnen worden en gezamenlijk zorg inkopen later. Maar dat kunnen ‘arme’ alleenstaanden natuurlijk niet organiseren. Als die willen ontsnappen aan de geraniums is zelfredzaamheid een middel.

Tijdens de vorige wandeling bespraken we de perikelen rond de Panama papers die veel stof deden opwaaien, maar dat was klein bier vergeleken met de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Die volgden elkaar ook zó snel op dat we moeite hadden nog bij te houden wat er allemaal was gebeurd. Zelfs Cassandra had ze in de verste verte niet kunnen voorspellen ook :

  • 24 juni : Great Britain besluit in een referendum haar lidmaatschap van de EU op te zeggen. Verbijstering alom.
  • 14 juli : Tijdens de viering van Quatorze juillet, (die van de vrijheid )  rijdt een vrachtwagen met volle snelheid door feestgangers, die in Nice zijn verzameld op de Boulevard route d’Anglais en richt daar een ware slachting aan.
  • 15 juli, éen dag later wordt het nieuws over de aanslag in Nice al weer verdrongen door het nieuws dat in Turkije een mislukte staatsgreep heeft plaatsgevonden. Nog meer verbijstering.

Dat waren de belangrijkste gebeurtenissen,  maar de afgelopen periode waren er bijna dagelijks bloedige aanslagen of andere vreselijke gebeurtenissen te melden. Vaak in relatie met de Islamitische strijd (IS )

En, oh ja. In Italië staan de banken- waarvan ze er heel veel hebben- op springen en premier Renzi wil graag 150 miljard van de EU.  Dâh kan eigenlijk nie, want ze hadden vorig jaar nog afgesproken dat de risico’s voortaan op de aandeelhouders – spaarders- zouden worden afgewenteld en niet meer de EU.

Maar dan krijgen we een Italix

De lezer zal wel begrijpen ook, dat de vluchtelingen- deal met Turkije als mislukt kan worden beschouwd nu president Erdogan min of meer een dictatuur heeft geïnstalleerd na de (mislukte?) coup van militairen.  De vluchtelingen zijn wederom het slachtoffer en worden vermorzeld  in het geweld tussen de EU en Turkije.

De EU worstelt.

Gelukkig hebben we nog Boris Johnson. Ja die ! De aanstichter van de Brexit, die David Cameron hoopte te wippen door aanvoerder van het Brexit kamp te worden, maar als een rat het zinkend schip verliet toen het echt gebeurde. Geen probleem. Nadat Cameron was opgestapt , zat ie binnen de kortste keren in het nieuwe kabinet van Theresa May als minister van Buitenlandse Zaken. Valt er tenminste nog wat te lachen.